چاپ افست چیست؟

چاپ افست چیست و چه کاربردهایی دارد؟

مقالات وبلاگ
260 بازدید
سمانه نوری ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
۵/۵ - (۳ امتیاز)

در صنعت چاپ روش‌های بسیاری برای چاپ روی سطوح مختلف وجود دارد که هر کدام کاربردهای مختلفی دارند که برای مصارف گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چاپ افست از جمله روش‌های مهم و پرکاربرد در صنعت چاپ است که برای کارهای پرتیراژ بسیار مناسب و مقرون بصرفه‌تر از سایر روش‌های چاپ می‌باشد.

در این بخش از وبلاگ شرکت کلیشه سازی طاها نگار گرافیک درباره چاپ افست، کاربرد، مزایا و معایب آن صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر با یکی از روش‌های مهم در صنعت چاپ تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

 

تاریخچه چاپ افست

تاریخچه چاپ

چاپ افست از روش‌های قدیمی چاپ است که طبق شواهد موجود اختراع آن به دو فرد آمریکایی به نام (ایرا) و (گارساهامن) که مقیم آمریکا بوده نسبت داده شده است. هر دو مخترع در سال ۱۹۰۴ میلادی بر روی این ایده که می‌توان آن را با فرم‌های لیتوگرافی چاپ غیرمستقیم انجام داد، به صورت همزمان و در مکان‌هایی متفاوت فعالیت و تحقیق می‌کردند.

مواجه شدن با مشکل کیفیت چاپ اسکناس، سرآغاز کشف مهم روبل برای اختراع چاپ افست شد وی با بکارگیری لاستیک نرم تری برای چاپ متوجه شد که کیفیت چاپ‌های باطله در پشت کار به مراتب بهتر از چاپ روی کار است.

وی از آن پس روش چاپ غیرمستقیم با فرمول‌های لیتوگرافی را رها کرد و به دنبال تحقیق و توسعه این روش تازه که آن را افست نامید مشغول شد.

لازم است بدانید اولین دستگاه چاپ افست لیتوگراف در سال ۱۹۷۵ در انگلیس برای چاپ روی فلز طراحی شد.

 

چاپ افست

چاپ افست که به آن لیتوگرافی نیز گفته می‌شود، یکی از روش‌های پرکاربرد و مهم در صنعت چاپ است که روشی برای رسیدن به بهترین کیفیت و بالاترین  تیراژ محصولات می‌باشد.

چاپ افست از روش‌های معمولی چاپ است که برای چاپ عکس و نوشته بر روی انواع کاغذ در تیراژ بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از چاپ افست برای چاپ کتاب‌ها، روزنامه‌ها، چاپ اسناد و مدارک، چاپ انواع کاتولوگ و چاپ بر روی بسته بندی‌های مختلف استفاده می‌نمایند.

چاپ افست را می‌توان به عنوان مقرون بصرفه‌ترین روش چاپ بر روی صفحات انبوه معرفی نمود.

سرعت کار ماشین‌های چاپ افست بیش از چاپ مسطح یا حروفی است.

 

مراحل چاپ افست کدام‌اند؟

 

روش کار دستگاه چاپ افست بسیار راحت و آسان است. ماشین معمولی چاپ افست دارای ۳ استوانه است. استوانه‌های موجود در ماشین چاپ نقش اصلی را در چاپ طرح و رنگ ایفا می کنند.

روش کار آن بدین شکل است که در ابتدا آنچه را که باید چاپ شود بر روی صفحه‌ای فلزی به نام زینک منتقل می‌کنند.

در مرحله بعدی این صفحه را با مواد شیمیایی به طوری حساس می‌کنند که تنها نوشته‌ها و تصاویر نقش بسته بر روی مرکب چاپ را به خود بگیرند.

سپس صفحه زینک را به دور نخستین استوانه می‌پیچند، طرح آن بر اثر فشار بر روی پوشش لاستیکی استوانه دوم منتقل می‌شود و کاغذ سفید که به دور استوانه سوم پیچیده شده است مطالب و تصاویر را از استوانه دوم دریافت می‌نمایند.

در چاپ افست هر رنگ یک ستون جداگانه دارد.

در چاپ افست، کارهای چهار رنگ تنها یک بار از زیر دستگاه رد می‌شوند که کیفیت بالای این چاپ نیز به همین دلیل است.

 

کاربرد، مزایا و معایب چاپ افست کدام‌اند؟

 

کاربردهای چاپ افست

چاپ افست به دلیل برخورداری از مزایای فراوان دارای محبوبیت بسیاری در مقایسه با سایر روش‌های چاپ می‌باشد. همه ما در طی روز به طور غیرمستقیم نمونه‌‍‌هایی از چاپ افست را مشاهده می‌نماییم.

اصلی‌ترین کاربرد چاپ افست در نشریه‌ها برای کارهایی با تیراژ بالا مثل روزنامه، مجلات، فاکتور، سربرگ‌ و… می‌باشد.

این روش چاپ بدلیل سرعت و کیفیت بسیار قدرتمند، دامنه کاربرد بسیار وسیعی دارد.

از کاربردهای چاپ افست می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چاپ روزنامه‌ها
  • چاپ کتاب‌ها
  • چاپ مجلات
  • چاپ اسناد و مدارک
  • چاپ روی انواع بسته بندی
  • چاپ کاتولوگ
  • چاپ سر رسید
  • و…

از چاپ افست می‌توان برای چاپ روی هرنوع کاغذ و مقوا استفاده نمود. در محصولاتی مانند جعبه شکلات، نقشه‌ها، صفحه شطرنج و… نیز از این نوع چاپ استفاده می‌شود.

 

مزایای چاپ افست

کیفیت بالا

باوجود ابداع و روی کار آمدن روش‌های دیگر چاپ، هنوز چاپ افست از محبوبیت و استقبال بسیاری برخوردار است و به عنوان یکی از پرکاربردترین نوع چاپ محسوب می‌شود. با استفاده از چاپ افست می‌توانید تصاویر و نوشته‌های دلخواهتان را در بالاترین سطح کیفیت چاپ نمایید.

 

مقرون بصرفه بودن

یکی از مزایای بسیار حائز اهمیت چاپ افست، کیفیت بالا در ازای قیمت پایین و بصرفه است.

به عبارت دیگر می توان چاپ افست را ارزان‌ترین روش چاپ موجود در صنعت چاپ مخصوصا در کارهای پرتیراژ دانست.

 

سرعت بالا

برای کسب و کارهایی مانند نشریه‌ها که محصولات کاغذی را در تیراژهای بالا تولید می‌کنند، سرعت دستگاه چاپ بسیار اهمیت دارد. دستگاه چاپ افست در کنار داشتن کیفیت بالا از سرعت بالایی نیز برخودار است که می‌توان به راحتی با بهره گیری از این روش کارهای با تیراژ بالا را در زمان کمتری تولید و چاپ نمود.

 

سازگاری با هر سطوح چاپ شونده

یکی از مزیت‌های مهم چاپ افست، سازگاری با اغلب سطوح است. برای چاپ بر روی سطوح کاغذی و مقوایی چاپ افست بهترین روش موجود است.

 

سرعت بالا در تولید کلیشه چاپ

همه روش‌های چاپ به استثنا چاپ دیجیتال، نیاز به کلیشه چاپی دارند. تولید کلیشه چاپی برای افست بسیار راحت‌تر از سایر روش‌های چاپ است.

کلیشه در چاپ افست ماندگاری طولانی دارد که سبب صرفه جویی در هزینه‌های تعویض آن می‌شود.

 

تنوع

چاپ افست قابلیت چاپ بر روی انواع کاغذ و مقوا را دارد که با استفاده از آن می‌توانید طرح‌های خود را بر روی انواع مختلف سطوح کاغذی چاپ نمایید.

 

معایب چاپ افست

یکی از معایبی که می‌توان برای این روش بیان کرد، مقرون بصرفه نبودن برای سفارشات کم حجم است.

کیفیت چاپ افست در مقایسه با چاپ دیجیتال کمی پایین‌تر است.

پس از تنظیم اطلاعات دستگاه توسط اپراتور، دیگر امکان تغییر داده‌های دستگاه وجود ندارد.

تهیه و آماده سازی زینک نیازمند دقت مهارت بالایی است زیرا اگر زینک به درستی تهیه نشود، به مرور دچار اکسیداسیون می‌شود و دیگر کیفیت اولیه را نخواهد داشت.

 

انواع روش‌‌های چاپ افست کدام‌اند؟

چاپ افست به روش‌های متفاوتی انجام می‌شود که برخی از آنها به دلیل کیفیت نه چندان مناسب و قیمت بالا، دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرند و منسوخ شده‌اند.

اما از میان روش‌های چاپ افست دو روش هنوز هم کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می‌گیرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

  • چاپ افست سنتی
  • چاپ افست مدرن

روش چاپ افست سنتی بر پایه تضاد آب و روغن است. قسمت‌هایی که قرار است چاپ شوند بر پایه مواد جاذب چربی و قسمت‌هایی که قرار نیست چاپ شوند از مواد جاذب آب تهیه می‌شوند.

اما در روش مدرن کامیپوتر به راحتی رنگ‌های مورد نیاز در طرح را بررسی و ارائه می‌دهد به عبارتی تمامی مراحل چاپ افست در این روش به آسانی از طریق کامپیوتر انجام می‌شود.

 

چاپ افست و دیجیتال چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

تفاوت چاپ افست و دیجیتال

 

هر کدام از روش‌های چاپ دارای ویژگی‌هایی هستند که متفاوت از روش‌های دیگر است. در هنگام انتخاب چاپ مناسب محصول خود، بهتر است چند نوع چاپ را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید بهترین روش را انتخاب نمایید.

در این بخش به برخی از تفاوت های چاپ افست و چاپ دیجیتال خواهیم پرداخت:

  • چاپ افست هزینه کمتری دارد.
  • در چاپ افست قابلیت چاپ طرح در تیراژ بالا وجود دارد.
  • در چاپ افست طرح را بر روی هر نوع کاغذ می‌توان اجرا کرد ولی چاپ دیجیتال این قابلیت را ندارد.
  • در چاپ دیجیتال مهم‌ترین رنگ نزدیک به رنگ مورد نظر شما انتخاب و چاپ می‌شود ولی در چاپ افست رنگ‌ها دقیقا رنگ مورد نظر هستند نه مشابه آن.
  • در چاپ دیجیتال می‌توانید ابتدا یک نمونه چاپ را ملاحظه نمایید و سپس اقدام به چاپ کنید ولی این قابلیت در چاپ افست وجود ندارد.
  • چاپ افست کمی زمان بر است. اگر برای چاپ عجله دارد باید از چاپ دیجیتال استفاده نمایید.
  • امکان تغییر اطلاعات در چاپ افست وجود ندارد در حالیکه در چاپ دیجیتال می‌توانید در حین چاپ نیز اطلاعات را تغییر دهید.

 

انواع دستگاه‌های چاپ افست

ماشین چاپ افست

  • دستگاه چاپ افست ورقی
  • دستگاه چاپ افست وب
  • دستگاه چاپ افست CD
  • دستگاه چاپ افست XL
  • دستگاه چاپ افست SM

 

جمع بندی

چاپ افست از جمله روش‌های پرکاربرد و مقرون بصرفه برای کارهای پرتیراژ است که قابلیت‌های بسیاری در مقایسه با سایر روش‌های چاپ دارد.

زمانی که محصولات چاپی شما تیراژ بالا دارد و می‌خواهید تصویر و نوشته‌های با کیفیت را بر روی سطوح مورد نظر چاپ نمایید، چاپ افست بهترین گزینه موجود می‌باشد.

در هنگام استفاده از این روش دقت داشته باشید که نمی‌توانید اطلاعات اولیه دستگاه را تغییر یا اصلاح نمایید؛ پس نیاز است طرح اولیه شما از قبل و با دقت در چند مرحله مورد بررسی قرار بگیرد زیرا در صورت نداشتن دقت کافی باید هزینه بیشتری را متحمل شوید.

هر روش چاپ در زمینه‌ای خاص عالی محسوب می‌شود. انتخاب نوع چاپ بستگی به نوع محصول شما و تیراژ آن دارد.

 

دراین مقاله تمامی نکات و جزئبات مرتبط با چاپ افست را بررسی کرده و هر کدام را به تفکیک شرح دادیم تا شما عزیزان پس از مطالعه مطالب فوق بتوانید ارزیابی درستی از انواع روش‌های چاپ انجام داده و بهترین روش مناسب کسب و کار خود را انتخاب نمایید.

 

پیشنهاد می‌شود برای آشنایی بیشتر با انواع روش‌های چاپ، موضوعات زیر را مورد بررسی قرار دهید.

تمامی موضوعات عنوان شده در بخش وبلاگ سایت شرکت کلیشه سازی طاها قابل مشاهده می‌باشد.

 

در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد انواع چاپ می‌توانید از تجربیات کارشناسان و مشاوران شرکت کلیشه سازی طاها استفاده نمایید.

 

برقراری ارتباط

برای برقراری ارتباط با شرکت کلیشه سازی طاها نگار گرافیک می‌توانید با مراجعه به قسمت تماس با ما، با مشاوران و مهندسان ما در ارتباط باشید.

پاسخگوی سوالات شما در کوتاه‌ترین زمان ممکن خواهیم بود.